Silakat
(Clupea harengus membras)
Silakka on Suomen rannikkovesien ylivoimaisesti runsaslukuisin kalalaji. Silliin verrattuna silakka on pienempi ja vähärasvaisempi. Biologisesti silli ja silakka ovat samaa lajia, eikä niiden välillä ole jyrkkää rajaa.
Silakka on tavallisesti 14–18 senttiä pitkä, joskus jopa 30–35 senttinen. Normaalikokoinen silakka painaa 30–100 grammaa.
Suolasilakka, savusilakka ja hiilisilakka ovat osa suomalaista ruokaperinnettä. Silakoista voit tehdä pihvejä tai mureketta, tai rohkeat voivat fermentoida ne ruotsalaiseen tapaan.
Suurikokoisen, yli 17 cm pitkän silakan syöntiä on Suomessa suositeltu rajoitettavaksi 1–2 kertaan kuukaudessa sen sisältämien ympäristömyrkkyjen takia.
Silakan syönti on todellinen vesistöteko! Silakka käyttää ravintonaan eläinplanktoneita, jotka taas puolestaan estävät vesistöjen rehevöitymistä. Käyttämällä silakoita ravinnoksi, suojelet eläinplanktoneita ja annat niille työrauhan siistiä vesistöjä.
Monimuotoisuus
Silakkakanta on Suomessa heikentynyt merkittävästi, ja kantaa pyritään elvyttämään.
Ympäristövaikutukset
Silakka käyttää ravinnoksi Itämeressä olevaa eläinplanktonia. Eläinplanktoni taas käyttää vesistöissä olevia ravinteita. Näin silakan poistaminen ja siten planktonin ”suojeleminen” on vesistöteko ja auttaa rehevöitymisen estämisessä. Silakan kalastaminen poistaa Itämerestä vuosittain arviolta 500 tonnia fosforia ja 2700 tonnia typpeä. Ne ovat Itämeren rehevöitymiseen vaikuttavat päätekijät, joten silakan kalastuksella ja käytöllä on näiltä osin positiivinen vaikutus Itämereen.
Jotta silakkaa voitaisiin käyttää tällä tavoin Itämeren ravinnekuorman keventämiseen, olisi kannan sitä ennen toivuttuva kestävälle tasolle.
Tuotantotavat
Silakkaa ei kasvateta, vaan kaikki ovat luonnonkalaa.
Tuoreen kalan säilytyslämpötila on mahdollisimman lähellä nollaa astetta. Tuore kala kannattaakin valmistaa ruoaksi vuorokauden sisällä ostohetkestä.
Savustettu tai paistettu kala sen sijaan säilyy pari kolme päivää.
Silakkaa kalastetaan vavalla alkukesällä ja syksyllä erityisillä silakkalitkoilla.
