Propolishunajat
Propolishunaja sisältää hunajan lisäksi mehiläisten valmistamaa kittivahaa. Se on vahamaista ainetta, joka pitää bakteerit poissa mehiläispesästä ja mehiläiset terveenä. Mehiläiset valmistavat propolista pesänsä aukkojen tilkitsemistä, hunajakennojen sinetöintiä ja pesään päätyneiden vihollisten muumioimista varten.
Propolis koostuu muun muassa pihkasta, mehiläisvahasta, aromaattisista öljyistä, rasvahapoista ja siitepölystä. Propoliksella on runsaasti terveysvaikutuksia.
Propoliksen väri vaihtelee sen mukaan, mistä kasveista se on peräisin. Propolis voi olla väriltään keltaista, tummanruskeaa tai jopa väritöntä.
Voit käyttää propolista sellaisenaan ja pureskella sitä purukumin tavoin, mutta yleisempää on nestemäisen propolisuutteen käyttö. Uute sopii sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettäväksi.
Voit käyttää propolista ulkoisesti ihonhoidossa esimerkiksi naarmuihin, haavoihin ja hyönteisten puremiin. Sisäisesti propolis sopii flunssan ja nielun hoitoon.
Propolis voi aiheuttaa allergisia reaktioita, sillä se sisältää siitepölyä ja hartsiaineita. Tutkijoiden mukaan propolis aiheuttaa allergiaa kuitenkin huomattavasti harvemmin kuin esimerkiksi hunaja.
Hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille botulismiriskin vuoksi. Imeväisiän botulismi on hengenvaarallinen, vaikkakin erittäin harvinainen tauti.
Hunajaa säilytetään huoneenlämmössä ja kuivassa paikassa. Optimaalinen säilytyslämpötila kiteytetylle hunajalle on +14 °C. Jääkaapissa hunaja voi altistua kosteudelle.
Suomessa hunajan satokausi on keskikesästä loppukesään. Hunajasato vaihtelee Suomessa vuosittain paljon riippuen lämpötilasta, sateisuudesta ja eri mesikasvien kukinta-ajasta.
